пʼятницю, 27 жовтня 2023 р.

                                        

                                                       Мова єднає 

     Чи може нація існувати без мови? До яких наслідків приводить зречення рідної мови?  Такі важливі питання обговорювалися під час уроку-дискусії у 8-х класах, який проводила бібліотекар Запорізького Січового колегіуму Наталя Левадна в рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек. В ході диспуту,  учні прийшли до висновку, що неповага до рідної мови зрештою, призводить не тільки до мовної деградації, а й до самознищення особистості. На жаль, таких горе-особистостей багато в нашій Україні. Сьогоднішні події – це теж віддзеркалення  цієї проблеми.  Багато років мовне питання було не на часі. Але сьогодні нас убивають саме за мову.  

      А ще мова - це показник культури людини. Недаремно говорять: «Заговори, щоб я тебе побачив». Присутні на уроці відзначали, що сьогодні на вулиці дуже часто чути лайку саме з уст підлітків, а лихослів'я  стало дуже неприємним та поширеним феноменом. Учні відзначали, що для підлітків це є один із  способів показати приналежність до дорослого світу, виділитися, подолати невпевненість у собі,  а також можливість привернути до себе увагу. Таким чином підліток подає сигнал: "Це я, помічайте мене". То ж подолання цього ганебного явища є проблемою як соціальною так і психологічною.

На завершення уроку учні слухали чудові вірші сучасних українських поетів Наталії Ігнатьєвої та Сергія Жадана. Їх поезія також бере участь у цій боротьбі. Її голос не такий виразно-декларативний та односпрямований, як голос мас-медіа. Але це голос, що йде з глибин – мови, яка пропонує особливий спосіб бачення світу, культурних особливостей та  відчуття особистої гідності і ціни свободи.

  




                                                       https://h5p.org/node/1446283?feed_me=nps   

Немає коментарів:

Дописати коментар